fredag 16. september 2011

Geraniumtid

Jeg troooor nok jeg tidlgere har laget et par innlegg om min kjærlighet for denne bestemorblomsten. For tiden er den riktig så “inn”, under navn som Dronning Ingrid (den lyserosa varianten av Geranium) og “vintage bestemorblomster”. Men det er så MYE mer enn en bloggvennlig moteblomst!

For det første er den vakker. For det andre er den ærlig. Den viser deg hvordan den har det, etter hvordan du behandler den. For lite sol eller for mye sol, for liten potte eller for stor potte, for lite vann eller for mye vann. Det høres avansert ut, men det er så genialt enkelt fordi du liksom kan lese på hele blomsten akkurat hva den trenger.

For det tredje så er det så UTROLI morsomt at man bare kan knipe av en liten dusk om man ser en fin en man liker ett sted (nei, ikke som gamle damer som kniper av selv i blomsterbutikken og gjemmer i lomma, men stort sett alle andre steder. Det sies faktisk at man ikke skal spørre om avleggere av geraiumer, man skal bare ta. Ellers så vokser de ikke så godt!), og så får man en helt egen stor blomst om en liten stund. Det samme prinsippet fører til at man i prinsippet kan få en blomst til å vare evig. Bestemor har for eksempel en som i utgangspunktet har tilhørt Karoline Bjørnson (du vet, kona til Bjørnson…). Merkelig nok har jeg glemt å ta avlegger av den, kom jeg på…

DSC_0572

Nå på høsten er det tid for å “planlegge” geraniumsommeren neste år. Hvilke skal man ta avleggere av for å få flere av? Hvilke skal få større potter? Hvilke skal klippes ned og settes i kjelleren til februar for å bli ENDA større neste år? Hvilke skal man kaste fordi de har blitt for store? Hvilke farger holder man på å miste, slik at man må ta ekstra med avleggere slik at man er sikker på å få flere? Hvem skal settes i hvilke vindu, i forhold til sola og hvor mye de skal vokse? Og hvilke fortjener rett og slett litt ny jord? Spennende! Og ekstra morsomt er det at med geraniumer så er det lov å prøve og feile, for de er umulig å drepe! Og har du likevel nesten klart det, ja, så bryt av en kvist og sett i ei potte med jord, og så har du redda den likevel!

DSC_0571

I morgen skal jeg til mamma og ta en dusk fra hennes helt spesielle hvite rosegeranium. DEN er fin den. Og kanskje skal jeg huske å ta en fra Bjørnson-Geraniumen også. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så hyggelig at du vil kommentere!